Δευτέρα 17/12/2018 Ενημερωτικός εκδοτικός συνεταιρισμός 0.32 C° Θεσσαλονίκη
 • Έρωτας στο σφαγείο

  Έναρξη του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ταινία "η ψυχή και το σώμα" της Ίλντικο Ενιέντι

 •  

  Ο έρωτας τρέφεται με αίμα αλλά είναι εκλεκτικός, ανακαλύπτει τις λεπτές αποχρώσεις ανάμεσα στην α' και τη β' κατηγορία ποιότητας, ξέρει να κρατά κρυμμένα αυτά που αν ειπωθούν τον απομαγεύουν και έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με το ξόδεμα του τύπου "ό,τι κάτσει".

  Ο έρωτας γεννιέται στα όνειρα και ζει στο σφαγείο λέει η Ουγγαρέζα Ίλντικο Ενιέντι στην ταινία της "η ψυχή και το σώμα" που άνοιξε την Πέμπτη τη φετινή 58η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. 

  Από τη χώρα των μαγυάρων και την ιστορική σχολή κινηματογραφιστών της Βουδαπέστης, η Ενιέντι στην  ταινία της αυτή μοιάζει σαν να ντύνει με εικόνες τα δοκίμια "η ψυχή και οι μορφές", το νεανικό έργο του Γκέοργκ Λούκατς.

  Με φόντο το βιομηχανοποιημένο σφαγείο όπου εργάζονται, η Alexandra Borbeli, γνωστή στην Ουγγαρία κυρίως για τις εμφανίσεις της στο θέατρο και ο ερασιτέχνης ηθοποιός Geza Morcsanyi υποδύονται δυο ανθρώπους μοναχικούς που ερωτεύονται και ενσαρκώνουν την κατά Λούκατς «ηθική-πολιτική ουτοπία ενός μη αποξενωμένου ανθρώπινου κόσμου».

  Στο σφαγείο, το αίμα ρέει ποτάμι κυριολεκτικά. Οι άνθρωποι εκτίθενται και συνθλίβονται, κάποτε γίνονται γελοίοι και εκδικητικοί, αλλά η σκηνοθέτης υπενθυμίζει ότι για να τα βγάλεις πέρα -η μοναδική προϋπόθεση για να προσληφθείς στο σφαγείο- δεν είναι η αναισθησία αλλά η συμπόνοια, δεν είναι ο κυνισμός αλλά η αθωότητα.

   

   

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.