Δευτέρα 17/12/2018 Ενημερωτικός εκδοτικός συνεταιρισμός 7 C° Θεσσαλονίκη
 • Μία προαναγγελθείσα διαγραφή

  Η απομάκρυνση της Κατερίνας Παπακώστα από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ με απόφαση του Κ. Μητσοτάκη

 • Κατηγορία: Πολιτική Δημοσίευση 27/10/2017 - 02:24
  Τελευταία ενημέρωση 27/10/2017 - 02:24
 • Με καθυστέρηση περίπου εικοσιτεσσάρων ωρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ την βουλευτή Β’ Αθηνών Κατερίνα Παπακώστα με αφορμή τοποθέτησή της στη βουλή, στη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Άμυνας.

  Η διαγραφή δεν εξέπληξε κανέναν εντός και εκτός της ΝΔ, καθώς η βουλευτής είχε εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία της με κεντρικές επιλογές της ηγεσίας του κόμματος εδώ και μήνες. Τον Μάρτιο φέρεται να δήλωσε ότι το κόμμα της θα πρέπει να αποσύρει το αίτημα για πρόωρες εκλογές, ενώ τον επόμενο μήνα προέτρεψε τον Άδωνι Γεωργιάδη να παραιτηθεί από αντιπρόεδρος της ΝΔ μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας.

  Αυτό το δεύτερο περιστατικό ήταν που της στοίχισε τη θέση της αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  Η καρατόμηση της κ. Παπακώστα είχε επικριθεί από στελέχη του καραμανλικού μπλοκ, τα οποία συνέχισαν να αμφισβητούν τη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη και το επόμενο διάστημα. Το γεγονός αυτό ήταν που οδήγησε τελικά τον πρόεδρο της ΝΔ να διαγράψει από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος την κ. Παπακώστα, παρά το γεγονός ότι η τοποθέτησή της στη βουλή δεν είχε έντονα χαρακτηριστικά αμφισβήτησης.

  Ειδικότερα, η βουλευτής, αφού έκανε τρεις παρατηρήσεις σε υπό συζήτηση νομοσχέδιο, μίλησε για “κοκορομαχίες” και “προσωπικές αναφορές” που όπως είπε “δεν περιποιούν τιμή στον Ελληνικό Κοινοβούλιο”. Είχε προηγηθεί αντιπαράθεση μεταξύ του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη και του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου. Ο τελευταίος -με μία ομολογουμένως ασυνήθιστη επίθεση φιλίας- αποδέχθηκε τις παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου και κάλεσε μάλιστα την κ. Παπακώστα “στα πλαίσια της συνεργασίας με το Κοινοβούλιο, να χειριστεί εκείνη το θέμα στο υπουργείο, στη νομοτεχνική επιτροπή”.

  Στην εικόνα συναίνεσης που επιχείρησε να διαμορφώσει ο υπουργός Άμυνας αντέδρασαν άμεσα δύο σκληροί επικριτές της κυβέρνησης. Πρώτος ο Ανδρέας Λοβέρδος της ΔΗΣΥ μίλησε “παιχνίδια” και “κολλητιλίκια” μεταξύ Καμμένου και Παπακώστα, ενώ αμέσως μετά ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι “η ΝΔ και σίγουρα κανένας βουλευτής της δεν συμμετέχει σε τέτοια προσχηματική επιτροπή” κάνοντας μάλιστα λόγο για “προβοκάτσιες του κ. Καμμένου».

  Και μπορεί η κ. Παπακώστα να μην ενέδωσε ανοιχτά στην επίθεση φιλίας που δέχθηκε από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ωστόσο το γεγονός ήταν αρκετό για να οδηγήσει στη διαγραφή της.

  Για τον Κ. Μητσοτάκη οποιαδήποτε προσέγγιση ειδικά με τον Πάνο Καμμένο ίσως εύλογα εκλαμβάνεται ως αμφισβήτηση της κεντρικής επιλογής του για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση. Η εμπλοκή της κ. Παπακώστα στην προκειμένη περίπτωση τον οδήγησε στην απόφαση της διαγραφής, εξαιτίας του “βεβαρημένου παρελθόντος”. Έστειλε έτσι με πιο αποφασιστικό τρόπο το μήνυμα στην ομάδα των καραμανλικών βουλευτών να εγκαταλείψουν τις σκέψεις για ενδεχόμενη υιοθέτηση ηπιότερης αντιπολιτευτικής τακτικής έναντι της κυβέρνησης.

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.