Δευτέρα 17/12/2018 Ενημερωτικός εκδοτικός συνεταιρισμός 7 C° Θεσσαλονίκη
 • Η ΠΟΕΣΥ για την εφημερίδα Μακεδονία

  Ψήφισμα για το κλείσιμο της ιστορικής εφημερίδας στο συνέδριο της πανελλήνιας ομοσπονδίας ενώσεων συντακτών

 • Κατηγορία: Πολιτική Δημοσίευση 09/01/2018 - 06:14
  Τελευταία ενημέρωση 09/01/2018 - 06:21
 • Φωτογραφία: Ο Τζέρι Τόμπσον (Γουίλιαμ Άλαντ) δημοσιογράφος της εφημερίδας Newsreel στην ταινία "Πολίτης Κέιν" του Όρσον Ουέλς.

  Τα συντρίμια στα ΜΜΕ μέτρησε το 20ο τακτικό συνέδριο της ΠΟΕΣΥ (Αθήνα, Δεκέμβριος 2017) με τα ψηφίσματά που πέρασαν κατά πλειψηφία.

  Για τις νέες ατομικές συμβάσεις -το βαρύ πυροβολικό της επίθεσης στους εργαζόμενους στα ιδιωτικά ΜΜΕ- η πανελλήνια ομοσπονδία ενώσεων συντακτών (ΠΟΕΣΥ) παραδέχεται ότι η "ως τώρα αντίδραση των σωματείων μας δεν ήταν στο ύψος των αναγκών" και φέρνει παράδειγμα "τα νέα πρότυπα ατομικών συμβάσεων στο ΔΟΛ (νυν Alter ego)".

  "Το επίπεδο και η μορφή της αμοιβής είναι η μία πλευρά. Η άλλη, και βασικότερη, είναι η κατοχύρωση της διάθεσης της εργασίας προς τον εργοδότη χωρίς περιορισμούς ωραρίων, πόστου εργασίας, τύπου εργασίας, επιχειρηματικής μονάδας εργασίας, πνευματικών δικαιωμάτων, ακόμα και ευθύνης για το προϊόν της παραγωγής και για την οργάνωση της ενημέρωσης".

  Στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές Οκτωβρίου 2017 οι εφημερίδες "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη" έκλεισαν τον εικοσαετή κύκλο τους, σχεδόν αθόρυβα.

  Μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για το άδοξο τέλος -δεύτερο από το 1996- του πάλαι ποτέ συγκροτήματος.

  Στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, το ψήφισμα για την εφημερίδα «Μακεδονία» έβαλε στο κάδρο των ευθυνών για το ναυάγιο της εφημερίδας και την διαχειρίστρια του συγκροτήματος Β. Σουλοπούλου: "Τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση (της κρίσης) στη Θεσσαλονίκη είναι η διακοπή κυκλοφορίας των εφημερίδων του συγκροτήματος «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και προηγουμένως «Σπορ του Βορρά» μετά την επίσχεση εργασίας στην οποία έχουν προχωρήσει εδώ και δύο μήνες οι απλήρωτοι επί 15μηνο εργαζόμενοι- με την εργοδοσία να επιχειρεί μεθοδεύσεις απαλλαγής των οφειλομένων με κόλπα «επιχειρηματικού ξεπλύματος» που ακολουθήθηκαν σε αθηναϊκά εκδοτικά συγκροτήματα (ΔΟΛ, Πήγασος).

  Την ίδια ώρα, «πτωχευμένοι» και μη βαρόνοι του Τύπου, «παρκάρουν» τα εκατομμύρια των κερδών τους στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους. Όπως είδαμε και στις τελευταίες ανακαλύψεις των Paradise Papers, όπου περιλαμβάνεται ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Γιάννης Ρήγας και η διαχειρίστρια Β.Σουλοπούλου. Αυτοί που οδήγησαν την ιστορική εφημερίδα στην κατάρρευση – αφού πρώτα πήραν 10 εκατ. από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και 1.5 εκατ. Δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς. Η οποία, μετά την αλλαγή διοίκησης της, ψάχνει να βρει τα 96 εκατ. Ευρώ που δάνεισε στην εταιρία των αδελφών Ρήγα Sciens.

  Τώρα οι διοικούντες την εφημερίδα απεργάζονται νέα σχέδια: να πτωχεύσουν την εταιρία, να βγει σε πλειστηριασμό ο τίτλος, να τον πάρει μία offshore και να ξαναβγάλουν την εφημερίδα απαλλαγμένη από χρέη, με όχημα ένα νέο σχήμα".

   

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.