Σάββατο 22/09/2018 Ενημερωτικός εκδοτικός συνεταιρισμός 30 C° Θεσσαλονίκη
 • Στρίβειν διά του... αγώνος

  Η τελευταία πράξη του δράματος στην εφημερίδα "Μακεδονία"

 • Είναι πιστοποιημένη η εφευρετικότητα ιδιοκτητών και διαχειριστών επιχειρήσεων στο να απεκδύονται των ευθυνών τους για χρέη και οφειλές.

  Στην περίπτωση του εκδοτικού συγκροτήματος της "Μακεδονίας" η πρωτοτυπία εντυπωσιάζει. Οι εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικοί) καλούνται να εκποιήσουν τα ύστατα δικαιώματά τους μέσω προσφυγής σε επίσχεση εργασίας. Το τοπίο στην εφημερίδα είναι ανατριχιαστικά συγκεκριμένο: Οφειλές άνω των 14 μηνών, αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών, χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, καταπάτηση κι αυτών των ατομικών συμβάσεων που υπαγόρευσε η εργοδοσία.

  Σ' αυτό το πλαίσιο η διευθυντική ομάδα -η οποία υπηρετεί αόκνως την διαχείριστρια του εντύπου Β. Σουλοπούλου- πυρπολείται από επαναστατικό οίστρο. Τουτέστιν, οι εκ πεποιθήσεως εργοδοτικοί μεταμορφώθηκαν σε πρωτομάχους των κοινωνικών αγώνων.

  Προτείνοντας άμεση εκκίνηση επίσχεσης εργασίας, με φυσικό επακόλουθο την αναστολή έκδοσης της "Μακεδονίας". Διόλου τυχαία, η αντιστασιακή έκρηξη συνοδοιπορεί απολύτως με τις μεθοδεύσεις της ιδιοκτησίας. Η οποία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον Ιβάν Σαββίδη ούτως ώστε να αποκτήσει εκείνος την επιχείρηση.

  Επομένως, η επίσχεση εργασίας προσφέρει το τέλειο άλλοθι στη Β. Σουλοπούλου να ρίξει "τίτλους τέλους" με πρόσχημα την "αδιαλλαξία" των απλήρωτων. Κατόπιν τούτων, το καινούργιο αφεντικό μπορεί να ενθυλακώσει στην εκδοτική του συλλογή τη "Μακεδονία", ελεύθερη χρεών και υποχρεώσεων προς τρίτους.

  Συνεκτιμώντας το γεγονός πως η εκδοτική επιχείρηση έχει ενταχθεί στο άρθρο 99 (κάτι που δυσχεραίνει την πτώχευσή της) η ευφυής σκηνοθεσία παρακάμπτει τον νομικό σκόπελο.

  Εννοείται πως, με βάση πρόσφατη νομολογία του Αρείου Πάγου, όσοι ποντάρουν στη δικαίωση μέσω επίσχεσης απλά χάνουν χρόνο και χρήμα. Προφανώς, η ανταμοιβή του διευθυντικού απαράτ (που προπαγανδίζει τη συγκεκριμένη στρατηγική) αφορά τη συμμετοχή στην "επόμενη μέρα" της "Μακεδονίας", όταν αυτή επανεκδοθεί.

  Επί της ουσίας, η "αγωνιστική πλειοδοσία" αυλοκολάκων και σφουγγοκωλάριων αποτελεί ευτελή και χυδαία υπεργολαβία. Υπό τα συνένοχα βλέμματα της πλειοψηφίας του δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ, το οποίο (ως Πόντιος Πιλάτος) νίπτει τας χείρας του. Το μελαγχολικό συμπέρασμα σχεδόν αυτονόητο. Όταν απαιτήθηκε συλλογικός φραγμός στην (νεοφιλελεύθερης κοπής) ανασύνταξη των εργασιακών σχέσεων η πλειονότητα των εργαζομένων επέλεξε την αδιαμαρτύρητη συμμόρφωση με τα τετελεσμένα. Τώρα που συνειδητοποιείται το τραγικό αδιέξοδο λανσάρεται ως προωθημένη μορφή αγώνα το "σάλτο μορτάλε".

  Το καθήκον που μας απομένει είναι, κατά τη μαρξική ρήση "να κάνουμε το αίσχος πιο επαίσχυντο δημοσιοποιώντας το".

   

   

   

   

   

   

 • Pressenger

  Pressenger ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
  Ενημερωτικός Εκδοτικός
  Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης

  Αγίας Σοφίας 94,
  τ.κ.: 54634
  τηλ.: 6974-557792
  inbox@pressenger.gr

  Σχετικά με το pressenger.gr

  Έτος ίδρυσης 2016
  Σχεδιασμός – ανάπτυξη:
  ομάδα pressenger.gr

  Μέλος του    

  Τα υπογεγραμμένα κείμενα
  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

  Επιτρέπεται και παροτρύνεται
  η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των κειμένων,
  αυτούσιων ή διασκευασμένων, με κάθε μέσο
  υπό τους όρους
  - αναφοράς στην πηγή προέλευσης (pressenger.gr)
  - διατήρησης του όρου ελεύθερης διάθεσης
  σε κάθε αντίγραφο ή παράγωγο έργο.